Home » Hoe je als jongere je plaatsje in de maatschappij vindt

Hoe je als jongere je plaatsje in de maatschappij vindt

Volwassenen hebben het er onder elkaar vaak over hoe makkelijk de jeugd het toch heeft. Ze hoeven zich nergens zorgen over te maken, ze doen en laten waar ze zin in hebben en verantwoordelijkheid moeten ze (nog) niet opnemen. Toch is het niet zo evident als het lijkt om op te groeien, jezelf te ontwikkelen en een plaatsje in die altijd maar sneller evoluerende maatschappij te vinden. Met de nodige hindernissen én met vallen en opstaan, weet gelukkig het overgrote merendeel van de jongeren hun pad goed uit te stippelen. Voor diegenen voor wie het wat moeilijker loopt, zetten we graag enkele belangrijke zaken hieronder. 

Durf te dromen

Er is niets mis met dromen, integendeel: door te dromen leg je de lat hoog voor jezelf en denk je na over wat je in het leven wilt bereiken. Vergeet niet dat veel van de beste en meest succesvolle verwezenlijkingen er vaak kwamen omdat iemand erover durfde te dromen, zelfs al werden die dromen op gelach onthaald. Je bent jong en je wilt wat, hoor je wel eens vaker, en dat kunnen we alleen maar beamen.

Durf te doen

Om je weg in het leven en de maatschappij te vinden, moet je naast durven dromen ook durven doen. Zet je plannen en ideeën om in de praktijk en zoek, met vallen en opstaan, naar manieren om je doel te bereiken en misschien zelfs nog een stapje verder. Weet hierbij dat het niet erg is om aanvankelijke plannen bij te sturen als ze niet haalbaar blijken. Opgroeien en je ontwikkelen gaat niet van vandaag op morgen, ook niet voor jou. Heb je een tegenslag? Blijf niet bij de pakken neerzitten, maar leer er van en sta terug op om verder te gaan waar je gestopt was.

Durf stil te staan

Dromen en doen hebben we al gehad, het laatste waar we het over willen hebben is durven stilstaan. Stilstaan bij wat je al bereikte en stilstaan bij wat je nog wil bereiken. En dan hebben we het hier niet alleen over een studie of een job, maar bijvoorbeeld ook over persoonlijke veranderingen die je wilt doorvoeren. Als je net een mindere periode achter de rug hebt en hierin niet zulke goede keuzes hebt gemaakt, zoek dan mensen op die je hiermee kunnen helpen. Hulp bij afkicken coke bijvoorbeeld leert je om met je situatie om te gaan en alternatieven te zoeken ver weg van die roes die je zocht. Ook dit gaat over je plaatsje in de maatschappij zoeken en vinden.

Jorieke

Terug naar boven